Modestudio Jacoba

Modevakschool

Modevak school GroningenModestudio Jacoba is aangesloten bij Stichting Modevakscholen Coupe National te Zwolle en verzorgt de volgende cursussen:

Modevakopleiding

De modevakopleiding bestaat uit 3 delen, nl opleiding tot costumière, coupeuse en couture/lerares.

Met enige ervaring op het gebied van de naaitechniek kan deze opleiding gevolgd worden. Elk deel bestaat uit een aantal (3-5) certificaten. Het accent van deze opleiding ligt vooral op het patroontekenen en modelleren. Ook moeten er een aantal werkstukjes en kledingstukken gemaakt worden. Bovendien wordt de nodige aandacht aan textielwarenkennis besteed. Met name vanaf de opleiding voor coupeuse krijgt de pasvormtechniek en het patroontekenen voor moeilijke figuren meer de aandacht.

De cursist bepaalt tijdens de hele cursus haar eigen tempo.
Elke deelopleiding kan afgesloten worden met een examen. Deze wordt afgenomen door het LPM (Landelijk Platform Modevakscholen)

Nieuw is de opleiding Mode-Maken, voor beginners en gevorderden. Dit is een modevakopleiding zonder het onderdeel patroontekenen. Wel met de mogelijkheid voor het behalen van certificaten, maar geen examen.

Cursus Patroontekenen

Modevak school GroningenZonder naaitechnische opdrachten kunnen lessen patroontekenen gevolgd worden, eventueel met aanvulling van pasvormaanpassingen. Als lesmethode wordt het patroontekenprogramma van Coupe National gevolgd, met raadpleging van Rundshau (M.Müller&Sohn).

Cursus Zelf-Kleding-Maken

Voor beginners en gevorderden. Tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan het overnemen van patronen tot het in elkaar naaien van eenvoudige kleding. Maar ook het leren omgaan met de naaimachine, het maatnemen en het verwerken van verschillende stoffen. Ook wordt begeleidt in het zoeken van het goede model en de juiste stof voor een kledingstuk. En natuurlijk wordt geholpen met aanpassingen voor een goede pasvorm. De gevorderden worden de kneepjes van het vak geleerd. Ook is het mogelijk om aan de hand van praktijk-beschrijvingen (A4) werkstukjes te maken om technieken te oefenen. Deze methode vormt na verloop van een serie lessen een bijzonder naslagwerk.

In overleg worden wekelijkse lessen van 2 1/2 uur zowel overdag als s avonds gegeven. In groepen van 3 - 5 personen wordt ernaar gestreefd om gezellig en effectief bezig te zijn. Een cursusperiode loopt van september tot eind december en van januari tot halverwege mei, de vakopleiding tot midden juni. In de schoolvakanties is er geen les.